+381604741322
·
office@advokatsekulic.com
·
Pon - Pet 08:00-17:00
Zatražite konsultaciju

Lažno prijavljivanje kao krivično delo – zaprećena kazna zatvora

lazno prijavljivanje kao krivicno delo

ZAKONSKA DEFINICIJA KRIVIČNOG DELA LAŽNO PRIJAVLJIVANJE I PREDVIĐENE KAZNE

Krivični zakonik Republike Srbije u članu 334. propisuje krivično delo lažno prijavljivanje , citirano:

(1) Ko prijavi određeno lice da je učinilo krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti, a zna da to lice nije učinilac tog dela, 

kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine.

(2) Ko podmetanjem tragova krivičnog dela ili na drugi način izazove pokretanje krivičnog postupka zbog krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti protiv lica za koje zna da nije učinilac tog dela,

kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.

(3) Ko sam sebe prijavi da je učinio krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti, iako zna da ga nije učinio,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

(4) Kaznom iz stava 3. ovog člana kazniće se i ko prijavi da je učinjeno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti, iako zna da to delo nije učinjeno.

Zabranjeno je podnošenje krivične prijave za delo za koje njen podnosilac zna da nije izvršeno, protiv osobe za koju zna da ga nije izvršila, ili lažno prijavljivanje samog sebe.

Kao što se može primetiti i iz same definicije, ovo krivično delo ima više oblika i to:

  • lažno prijavljivanje drugog ili sebe;
  • podmetanje tragova krivičnog dela i
  • lažno prijavljivanje krivičnog dela.

Izvršilac ovog krivičnog dela može biti svako lice, a u pogledu vinosti potreban je umišljaj koji se ogleda u svesti da se protiv određenog lica ili samog sebe podnosi lažna prijava o izvršenju krivičnog dela.

Sama radnja krivičnog dela lažno prijavljivanje se sastoji u tome što određeno lice saopštava odnosno prijavljuje nadležnom organu (policiji, javnom tužilaštvu, sudu)  izvršenje krivičnog dela. Dakle, lice upoznaje nadležne organe sa krivičnim delom.

Bilo da je učinjeno pismeno, usmeno ili na drugi podoban način, svi naprednavedeni se uzimaju u obzir, ali je neophodno da je na neki od navedenih načina nadležni organ saznao za krivično delo. 

NAPOMENA:

Da bi postojalo krivično delo, lažna prijava mora da se odnosi na krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti.

LAŽNO PRIJAVNJIVANJE-MOTIVI

Postoje razni motivi zbog kojih lica izvršavaju ovo krivično delo, a da sami ne znaju da se u njihovim radnja uopšte nalaze elementi bića nekog krivičnog dela.

Dakle, ne znaju da je lažno prijavljivanje krivično delo.

Što se tiče motiva, a u zavisnosti od oblika izvršenja ovog krivičnog dela, mogu biti raznovrsni:

  • Lice će prijaviti drugo lice da je izvršilo krivično delo iako zna da to lice nije počinilac, iz lične osvete prema prijavljenom licu, a koja predpostavimo datira od nekih predhodnih ličnih sukoba;
  • Liće će prijaviti sebe da je učinilo krivično delo, iako je svesno da nije, a motiv je najčešći da bi zaštitio lice koje zaista jeste učinilac.

Ukoliko vas je neko lažno prijavio ili ste sebe lažno prijavili, odnosno bilo da ste oštećeni ili okrivljeni, kontaktirajte Advokatsku kancelariju Sekulić, advokata Jelenu Sekulić kako bi vam pomogli u rešavanju problema.

Related Posts

2 Responses
  1. Ketic jovica

    Prijavljen sam da sam ukrao licnu kartu i napravio ugovor sa vip -om. Sto nije tacno decko i ja uopste ne licimo druga stvar mladji je od mene bar 15 godina ovo je treci put kako me prijavljuje

    1. Advokatska kancelarija Sekulić

      Poštovani,

      Budući da se radi o delikatnoj situaciji, molimo Vas da nas kontaktirate na broj telefona 060 47 41 322, zarad lakše komunikacije i privatnosti sadržine iste.

Ostavite komentar