+381604741322
·
office@advokatsekulic.com
·
Pon - Pet 08:00-17:00
Zatražite konsultaciju

Krivično delo otmica – oblici, kvalifikacije, kazne i motivi

otmica advokat sekulic

Krivično delo otmica propisano je i inkriminisano Krivičnim Zakonikom Republike Srbije i to članom 134. i predstavlja jedno od krivičnih dela za koje je predviđena jedna od najtežih kazni zatvora, konkretno za najteži oblik i do 18 (osamnaest) godina.

DEFINICIJA

(1) Ko silom, pretnjom, obmanom ili na drugi način odvede ili zadrži neko lice u nameri da od njega ili drugog lica iznudi novac ili kakvu drugu imovinsku korist ili da njega ili koga drugog prinudi da nešto učini, ne učini ili trpi,

kazniće se zatvorom od dve do deset godina.

(2) Ko radi ostvarenja cilja otmice preti ubistvom ili teškom telesnom povredom otetom licu,

kazniće se zatvorom od tri do dvanaest godina.

(3) Ako je oteto lice zadržano duže od deset dana ili je prema njemu postupano na svirep način ili mu je teško narušeno zdravlje ili su nastupile druge teške posledice ili ko delo iz stava 1. ovog člana učini prema maloletnom licu,

učinilac će se kazniti zatvorom od tri do petnaest godina.

(4) Ako je usled dela iz st. 1. do 3. ovog člana nastupila smrt otetog lica ili je delo izvršeno od strane grupe,

učinilac će se kazniti zatvorom od pet do osamnaest godina.

(5) Ako je delo iz st. 1. do 3. ovog člana izvršeno od strane organizovane kriminalne grupe,

učinilac će se kazniti zatvorom od najmanje pet godina.

Dakle, iz navedenog se može zaključiti da krivično delo otmica ima svoj osnovni oblik i više kvalifikovanih oblika, a za koje oblike je zaprećena i različita kazna.

Оtmica kao krivično delo može biti veoma komplikovana, budući da se u nekim slučajevima dešava da kada se prijavi nestanak nekog lica nije odmah jasno da je reč o otmici.

Postoje situacije u praksi da neko lice nestane, da otmičar(i) ne ispostave bilo kakav zahtev za novcem ili tome slično i da se posle nekog vremena pronađe beživotno telo nestalog lica i ustvari se ispostavi da je razlog otmice bilo ubistvo. U nekim drugim situacijama pak bude odmah jasno da se radi o otmici, jer neposredno nakon nestanka lica budu ispostavljeni zahtevi otmičara porodici ili bliskim licima i po pravilu se traži novac ili neka druga korist. Neke specifične vrste otmice su takve da se čine iz razloga da bi se prinudilo oteto lice “da nešto učini, ne učini ili trpi”.

Ključno za “otkrivanje osobe” koja je počinila krivično delo otmice jeste uviđaj, postojanje očevidaca, kao i kada se zna tačno mesto izvršenja krivičnog dela. Pored navedenog i biološki dokazi su od izuzetne važnosti za otkrivanje učinioca.

MOTIVI

Ističemo da je izvršenje ovog krivičnog dela u Republici Srbiji učestalo. Motivi mogu biti razni, a najčešći je novac.

“Meta” takvih otmica bile su osobe koje su u svetu biznisa i koje su raspolagale velikom količinom novca, te su se učinioci ovih krivičnih dela u samim pregovorima oko “otkupa nečijeg života” postavljali superiorno od samog početka pregovora, dok u nekim slučajevima mogu imati i vrlo brutalan modus operandi.

Takođe, neretko se dešava da pripadnici jedne kriminalne grupe otmu/kidnapuju člana suparničke kriminalne organizacije, za koga potom ili traže otkup ili što je u ovakvim vrstama otmice mnogo češći slučaj, nakon što od otetog lica izvuku potrebne informacije, posle višednevne torture liše ga života.

Ipak, motiv za otmicu nije uvek novac, već otmice mogu biti motivisane i nekim drugim razlozima.

Otmica deteta je poseban vid otmice koji može biti takođe motivisan raznim razlozima. Jedan vid otmice, a koji se nažalost dešavao i kod nas –  jeste da dete bude oteto sa ciljem da bude seksualno zlostavljano i na kraju lišeno života. Ali mnogo češće se dešava, što pokazuje praksa i kod nas i u svetu, da se otmice deteta dešavaju vrlo često od strane jednog roditelja u brakorazvodnim parnicima. Jedan roditelj odvodi dete u drugi grad, u drugo mesto življenja, čak i u drugu državu, pokušava da prikrije identitet deteta, a sve da bi ostvario to svoje roditeljsko pravo na uštrb drugog roditelja.

Related Posts

Ostavite komentar