+381604741322
·
office@advokatsekulic.com
·
Pon - Pet 08:00-17:00
Zatražite konsultaciju

Nezakonit otkaz ugovora o radu

Sigurno su vam poznate situacije iz okruženja kada poslodavac pozove zaposlenog u kancelariju i kaže mu da od sutra više ne radi i to bez bilo kakvo obrazloženja. Takvi slučajevi su danas sve češći, iako po našem Zakonu o radu ne bi smeli da se dešavaju, ili bar ne na pomenuti način.

U skladu sa principima stalnosti zaposlenja i pravne sigurnosti radnika Ustav u odredbi kojom jemči pravo na rad između ostalog naglašava da svako ima pravnu zaštitu za slučaj prestanka radnog odnosa. Prekid radnog odnosa, bilo prema sopstvenoj izraženoj volji zaposlenog ili dobijanjem otkaza od strane od strane poslodavca, veoma je neprijatan trenutak za obe strane. Ipak, čini se da je u velikom broju slučajeva upravo zaposleni taj koji je oštećen.

Samim Zakonom o radu su bliže regulisani osnovi, preduslovi i procedure za otkaz ugovora o radu zaposlenom. Međutim, često dolazi do povreda tih odredbi Zakona, kako zbog neznanja ili brzine rešavanja radnog statusa zaposlenog, tako i iz nekog trećeg razloga. Najveći broj sudskih sporova povodom radnih odnosa u našoj zemlji za predmet ima upravo nezakonit otkaz.

Koji su opravdani razlozi za otkaz ugovora o radu?

Za svaki otkaz mora da postoji opravdan razlog. Razlozi se moraju nalaziti u Zakonu o radu i u opštim aktima poslodavca ili pak u samom ugovoru o radu.

Pored postojanja niza razloga zbog kojih poslodavac može otkazati ugovor o radu zaposlenom, u pojedinim slučajevima propisana je i određena zakonska procedura koju poslodavac mora poštovati. Ukoliko se poslodavac ne pridržava ovih pravila, u pitanju je nezakonit otkaz i zaposleni ima mogućnosti da zaštiti svoja prava koja su mu povređena. 

Brojevi spornih slučajeva svedoče i o tome koliko je zakonita procedura otkaza zapravo zahtevna, i da i najmanji propusti mogu dovesti do nezakonitog otkaza.

Ako poslodavac ima nameru da otkaže ugovor o radu zaposlenom zbog: neostvarivanja rezultata rada, ili odsustva potrebnih znanja i sposobnosti; skrivljene povrede radne obaveze; narušavanja radne discipline; učinjenog krivičnog dela na radu ili u vezi sa radom; nevraćanja na rad nakon isteka mirovanja radnog odnosa; ili zloupotrebe privremene sprečenosti za rad – dužan je da o toj nameri obavesti zaposlenog pisanim i potpisanim obaveštenjem, koje se naziva upozorenje. 

Nakon ovog upozorenja, odnosno protekom zakonskog roka koji iznosi najmanje osam dana, poslodavac može da otkaže zaposlenom ugovor o radu, ali mora da u rešenju navede otkazne razloge koji su bili navedeni u upozorenju i dokaze za povrede koje smatra da je zaposleni učinio.

Pravo na sudsku i zaštitu inspekcije rada

Ako i dobijete nezakoniti otkaz, morate brzo reagovati, inače rizikujete da izgubite pravo na zaštitu. Prema Zakonu o radu, zaposleni ima 60 dana od dana dostavljanja rešenja o otkazu ugovora o radu, da protiv tog rešenja poslodavca podnese tužbu nadležnom sudu. Ovaj rok je tzv. prekluzivni rok, što znači da nećete moći da dobijete spor čak i ako ste u pravu, ukoliko isti propustite.

Pored toga, ako vam je poslodavac povredio prava na očigledan način, onda imate pravo da u roku od 15 dana od podnošenja tužbe sudu podnesete i zahtev nadležnoj inspekciji rada da vas po hitnom postupku vrati na rad. Kakvu će odluku inspekcija rada da donese, zavisi od slučaja do slučaja.

Posledice nezakonitog prestanka radnog odnosa 

U slučaju tužbe sudu zbog nezakonitog otkaza, sud treba da utvrdi da li je rešenje o otkazu ugovora o radu zakonito ili ne. Ako sud donese pravosnažnu odluku kojom je utvrđeno da je zaposlenom nezakonito prestao radni odnos, sud će odlučiti da se zaposleni vrati na rad ako on to zahteva. Pored vraćanja na rad, poslodavac je dužan da zaposlenom isplati naknadu štete u visini izgubljene zarade i drugih primanja koja mu pripadaju po zakonu, opštem aktu i ugovoru o radu i uplati doprinose za obavezno socijalno osiguuranje. Naknada štete umanjuje se za iznos prihoda koje je zaposleni ostvario po osnovu rada po prestanku radnog odnosa.

Ukoliko smatrate da ste dobili nezakoniti otkaz, možete pozvati Advokatsku kancelariju Sekulić i zajedno sa nama na sudu dobiti ono što zaslužujete od nekorektnog poslodavca.

Related Posts

Ostavite komentar