+381604741322
·
office@advokatsekulic.com
·
Pon - Pet 08:00-17:00
Zatražite konsultaciju

Prekršaji – prekršaji u saobraćaju i kazne

Najpre ćemo se osvrnuti uopšteno na sami pojam prekršaja, a zatim ćemo se fokusirati na najučestalije prekršaje, a to bi bez sumnje bili saobraćajni prekršaji.

ZAKONSKA DEFINICIJA PREKRŠAJA

Prekršaj je protivpravno delo koje je zakonom ili drugim propisom nadležnog organa određeno kao prekršaj i za koje je propisana prekršajna sankcija.

U Srpskom zakonodavstvu se kao najvažniji izvor prekršajnog prava smatra Zakon o prekršajima. Osim Zakona o prekršajima, propisana je shodna primena Zakonika o krivičnom postupku, Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima (zbog učestalosti saobraćajni prekršaja), kao i Zakona o javnom redu i miru.

U zavisnosti od zaštitnog objekta, postoje različite vrste prekršaja kao što su finansijski prekršaji, prekršaji protiv javnog reda i mira, carinski prekršaji i drugi.

U praksi su ipak, kako smo već predhodno naveli najčešći saobraćajni prekršaji koji se propisuju Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima (u daljem tekstu ZOBS). ZOBS propisuje ponašanje učesnika u saobraćaju, kao i prekršaje i prekršajne sankcije u slučaju odgovornosti za prekršaj.

POKRETANJE PREKRŠAJNOG POSTUPKA 

Kada je reč o prekršajima u našem zakonodavstvu kao nadležni sud za suđenje u ovim postupcima je Prekršajni sud.

Prekršajni postupak se pokreće zahtevom za pokretanje prekršajnog postupka koji u slučaju saobraćajnih prekršaja prekršajnom sudu podnosi nadležna jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova.

U slučaju mandatnih kazni (fiksne novčane kazne od 3.000, 5.000 i 10.000 dinara) okrivljenom se dostavlja prekršajni nalog, a sam okrivljeni može pokrenuti postupak tako što će predati zahtev za sudsko odlučivanja nadležnom sudu u roku od osam dana od prijema naloga.

SPORAZUM O PRIZNANJU PREKRŠAJA

Učiniocima prekršaja ostavlja se mogućnost da mogu bez suda zaključiti sporazum o priznanju prekršaja sa MUP-om, međutim primena ovog instituta je od izmena zakona unazad par godina pooštrena, jer sada za primenu istog postoje jasnije normativne granice. Na primer: da bi uopšte imao mogućnost za zaključenje sporazuma vozač ne sme da ima više od 0,85 promila alkohola u krvi, što je blaga alkoholisanost i to ako prethodne dve godine nije načinio nijedan prekršaj, niti je bio osuđen.

PREKRŠAJNE KAZNE

Za saobraćajne prekršaje mogu se izreći spektar prekršajnih sankcija: kazna zatvora, novčana kazna, kazna rada u javnom interesu, kazneni poeni, mera zabrana upravljanja motornim vozilom, oduzimanje vozačke dozvole i sudska opomena. 

Za lakše prekršaje predviđeno je izricanje novčanih kazni u sledećim rasponima:

– 3.000 dinara za prekršaje kao što su prekoračenje brzine do 10 km/h u naselju (čl. 334. ZOBS);

– 5.000 dinara za prekrš aje kao što su nekorišćenje sigurnosnog pojasa u vozilu (čl. 333. ZOBS);

– 10.000 dinara za prekršaje kao što su istek roka važenja vozačke dozvole duže od 6 meseci, korišćenje telefona u vozilu (čl. 332a. ZOBS); 

– od 10.000 – 20.000 dinara za prekršaje kao što su prekoračenje brzine veće od 30 km/h do 50 km/h (čl. 332. ZOBS).

Za teže prekršaje kao što je vožnja u stanju visoke alkoholisanosti predviđene su novčane kazne u višem rasponu ili izricanje kazne zatvora (čl. 330. i čl. 331.ZOBS).

Nasilnička vožnja se kažnjava i kaznom zatvora pored novčane kazne (čl. 329.ZOBS).

ZASTARELOST SAOBRAĆAJNIH PREKRŠAJA

Zastarelost pokretanja prekršajnog postupka nastupa nakon godinu dana od učinjenog prekršaja. Dakle, ukoliko nakon godinu dana od učinjenog prekršaja nije pokrenut postupak nastupiće zastarelost pokretanja prekršajnog postupka. 

Zastarelost vođenja prekršajnog postupka nastupa protekom dve godine od učinjenog prekršaja. Ukoliko se nakon dve godine od dana učinjenog prekršaja ne donese pravosnažna presuda, prekršajni postupak se obustavlja ( u kom slučaju se od strane Prekršajnog suda donosi Rešenje o obustavi postupka usled nastupanja apsolutne zastarelosti).

U situaciji u kojoj u prekršajnom postupku okrivljeni bude osuđen, kazna ili zaštitna mera zastareva u roku od godinu dana od pravosnažnosti presude. 

AK Sekulić je specijalizovana kancelarija za pružanje odbrane u prekršajnim postupcima, te smo ujedno i vaš partner u rešavanju problema na putu!

Related Posts

13 Responses
  1. Milos

    Imam 10 kazni. Kako da proverim datume tih kazni kako bih utbrdio koja je od njih istkla koja je jos uvek na snazi ?

    1. Advokatska kancelarija Sekulić

      Poštovani,

      Što se tiče Vašeg pitanja, pre svega ako imate kazne moramo saznati šta se sa kaznama desilo, odnosno da li su za svih 10 kazni pokrenuti prekršajni postupci. Iz tog razloga najpre se treba odbratiti Prekršajnom sudu sa zahtevom da Vas pismenim putem obavesti koji postupci su protiv Vas pokrenuti, a samim tim ćemo dobiti i odgovor na Vaše drugo pitanje da li je neki postupak zastario ili ne, jer se napominjemo zastara računa od dana kada je prekršaj učinjen, a rokovi zastarelosti su različiti u zavisnosti od toga o kom prekršaju je reč.

      Ukoliko su Vam potrebne dodatne informacije, budite slobodni da nas kontaktirate na broj telefona sa sajta.

  2. Siniša

    Poštovani,
    Pre cetiri dana me je zaustavio prestetac i napisao mi 4 prekrsaja.
    Dva puta preticanje jednog vozila preko pune linije, preticanje kolone od 3 putnicka i jednog teretnog vozila i voznja brzinom 111 km/h kroz naseljeno mesto sa ogranicenjem na 50km/h da li mozete da mi date neku procenu sta mogi da ocekujem, ima li ikakve sanse da mi se ne izrekne zabrana upavljanja vozilom i sta mi je najpametnije ciniti?

    Hvala

    1. Advokatska kancelarija Sekulić

      Postovani,

      Da bi uopšte mogli da Vam adekvatno odgovorimo, prvo bismo morali da proverimo u nadležnom prekršajnom sudu pred kojim je pokrenut postupak za poslovni broj, a nakon toga da se izvrši uvid u spis predmeta.
      Nakon toga može da govorimo o daljem toku.
      Ono sto Vam mogu reci jeste da postoji mogućnost da potpišete sporazum ili da idete u postupak.

      Možete nas pozvati na broj koji je na sajtu, kako bi Vas uputili u naredne korake.

    2. Ivan

      Dobar dan,

      Rec je o slicnim prekrsajima, dva puta preticanje jednog automobila na punoj liniji i prekoracenje brzine van naseljenog mesta gde je ogranicenje 60 km/h, izmereno je 135 km/h. Da li ste dobili neki blizi opis kazni koje se mogu ocekivati, i sta je najvise sto se moze izvici putem sporazuma.
      Hvala

    3. Advokatska kancelarija Sekulić

      Poštovani,

      U Vašoj situaciji je pre svega neophodno da nam dostavite prekršajne naloge, kao i ostalu dokumentaciju, ukoliko istu posedujete. Na taj način ćemo utvrditi koje prekršajne sankcije mogu da Vam se izreknu, kao i kako da Vam pomognemo u odbrani.

      Zarad lakše komunikacije možete pozvati broj 060 4741 322, kako bi se dogovorili oko daljih koraka i dostavljanja najpre dokumentacije od strane Vas.

  3. Goran

    Poštovanje,
    vozačka dozvola mi je istekla pre mesec dana (ne vozim duže vreme, pa nisam proveravao). Da li se u tom slučaju kazna od 10 000 din odnosi na mene? Ukoliko da, na koji način i gde se uplaćuje ta kazna?
    Ili je moguće da se u tom slučaju samo produži vozačka?
    Hvala

    1. Advokatska kancelarija Sekulić

      Poštovani,

      Molimo Vas na nas kontaktirate na broj telefona 060 4741 322, a sve zarad lakše komunikacije i objašnjenja Vaše situacije.

  4. Predrag

    Poštovani,
    U septembru 2022 sam dobio presudu za saobraćajni prekršaj. Kaznu sam platio, a obaveštenje o zaštitnoj meri od policije mi stiže pre neki dan, znači mart 2024. Nisam primio i ne znam da li da primam ovo obaveštenje. Da li je zaštitna mera zastarela i ako jeste šta treba da uradim?

    1. Advokatska kancelarija Sekulić

      Poštovani,

      Budući da bih Vam pre odgovora morala postaviti još par pitanja, a kako bih Vam dala konkretno objašnjenje, molim Vas da me kontaktirate na mail adresu ili pozovete na telefonski broj naznačen na sajtu, radi brže i jasnije komunikacije.

  5. Bože pomozi +

    Poštovani pozdrav.
    Naime, moje zanimanje jeste vozač.
    24.01.2024 me je presretač u naselju gde je 50kmh, uhvatio kako vozim 89,7.
    Van naselja gde je 80kmh sam se kretao 124,2kmh. Sto je nemoguce jer je blokada na 115kmh. Da li je moguce da aparat koji je merio brzinu nije ispravan/bazdaren? Nije mi dato nista da uplatim, vec samo da sacekam poziv da se javim.
    Jos jedna situacija od 08.02.2024 je ta da me je radar uhvatio kako preticem preko pune linije, nema slike kao dokaz, vec je stiglo napismeno u firmu (firmino vozilo) da se izjasni ko je vozio.
    3ća stvar je ta sto imam brdo pisanih kazni za pojas, nevezivanje, nepravilno vezivanje, sitna prekoracenja radarom, mobilni telefon, nekoliko saobracajnih nezgoda, i 2 kamere koje su takodje izmerile prekoracenje brzine of 79 kmh gde je 50kmh, ali snimaju tek na 70-72kmh, a na drugoj kameri je izmereno nisam siguran oko 86-89km, obe kazne placene.
    Meni dozvola treba, u redu mi je platiti kazne, ali da prodjem bez zabrane. Hvala na odgovoru.

    1. Advokatska kancelarija Sekulić

      Poštovani,

      Budući da nam je potrebna komunikacija kako bi od Vas saznali pojedinosti izložene situacije i pružili Vam adekvatnu pravnu pomoć, molimo Vas da nas kontaktirate na broj telefona 060 47 41 322.

  6. Ivana

    Postovani,

    Dobila sam prosle nedelje 3 kozne za prekoracenje brzine, snimljene kamerom. Da li postoji mogucnost njihovog “opovrgavanja” s obzirom da nigde nije bilo obavestenja da se deonica snima? I kakva bi procedura bila u slucaju da je to moguce? Hvala unapred na odgovoru.

Ostavite komentar