+381604741322
·
office@advokatsekulic.com
·
Pon - Pet 08:00-17:00
Zatražite konsultaciju

Naknada materjalne i nematerijalne štete nastale u saobraćajnim nesrećama

Moramo se složiti da se u svakodnevnom životu veoma često dešavaju saobraćajne nezgode koje za posledicu mogu imati kako neznatne materijale i nematerijale štete, tako i štete koje su mnogo većeg obima.

Advokatska kancelarija Sekulić se bavi raznim vrstama naknade šteta, ali prvenstveno naknadama šteta u saobraćaju, odnosno šteta iz saobraćajnih udesa.

Na samom početku ćemo razgraničiti da naknada štete iz saobraćaja, odnosno saobraćajnih nezgoda se može kategorički svrstati u dve grupe i to: naknadu materijalne štete nastale na motornom vozilu (ili kacigama, odelu, kada su u pitanju motocikli ili bicikli), kao i naknadu nematerijalne štete koja se odnosi na lakše i teže povrede koje se pretrpe prilikom saobraćajnog udesa.

Kada vam se dogodi saobraćajna nezgoda obratite se našoj kancelariji kako bi u najkraćem roku podneli odštetni zahtev uz svu neophodnu dokumentaciju koju ćete nam vi doneti  i dokumentaciju koju ćemo mi pribaviti od nadležnih organa. U slučajevima nepostizanja dogovora sa osiguravajućim društvima, koja predstavljaju prvu adresu obraćanja, podnosimo tužbe nadležnim sudovima gde sudovi najčešće dosuđuju odgovarajuće pravične iznose naknade.

Kada se potražuje naknada  štete u saobraćaju odnosno iz saobraćajne nezgode potrebno je pribaviti zapisnik o uviđaju saobraćajne nezgode, ukoliko je pokrenut i krivični ili prekršajni postupak dokumentaciju i iz tih spisa predmeta, same odluke suda, lekarske izveštaje, otpusne liste, zapisnik o oštećenju vozila, kao i takozvani „evropski izveštaj“ koji sačine učesnici u saobraćajnoj nezgodi i drugu odgovarajuću dokumentaciju kojom dokazujemo štetu.

Naplata  štete u saobraćaju,  odnosno naplata štete  iz saobraćajne nezgode najčešće bude otežana i komplikovana, budući da oštećeni ne poznaje u dovoljnoj meri mehanizam i proceduru funkcionisanja. Greške oštećenog su npr:  oštećeni ne prijavi lake telesne povrede, jer ne zna da na to ima zakonsko pravo, ne sačeka se dolazak policije kako bi se sačinio zapisnik ili službena beleška i tako dalje.

Kad se vrši naplata osiguranja za nematerijalnu ili materijalnu štetu neka osiguravajuća društva koriste neiskustvo oštećenih pa strankama ponude znatno manji iznos od realnog. Da napomenemo, velika je verovatnoća da će na prvu ponudu oštećeni pristati i prihvatiti je, usled čega sledi da osiguravajuće društvo sa oštećenim potpiše vansudsko poravnanje u kom će svakako biti uneta klauzula odrićanja od daljih potraživanja, te bi podnošenje tužbe bilo nemoguće. Iz navedenog razloga je bitno da oštećeni odmah nakon saobraćajne nezgode adekvatno odreaguje i potraži stručnu pravnu pomoć.

Related Posts

Ostavite komentar