+381604741322
·
office@advokatsekulic.com
·
Pon - Pet 08:00-17:00
Zatražite konsultaciju

Položaj maloletnih lica u krivičnom postupku

Zakonom o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica regulisan je položaj maloletnih učinilaca krivičnih dela.

Ukratko, prema odredbama Zakona o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica:

Lica starosti do 14 godina života nisu krivično odgovorna, dok maloletnici starosti od 14 do 18 godina jesu i dele se na mlađe maloletnike od 14 do 16 godina i starije maloletnike od 16 do 18 godina.

Takođe, ističemo da se u određenim situacijama odredbe pomenutog Zakona primenjuju i na lica koja su krivično delo izvršila kao maloletna, a u vreme suđenja nisu napunila 21 godinu.

Krivični postupak prema maloletnim učiniocima krivičnih dela se pokreće isključivo na zahtev nadležnog višeg javnog tužilaštva. Postupak vodi i odluku o odgovornosti i sankciji donosi nadležni viši sud. 

U POSTUPCIMA PREMA MALOLETNICIMA PRIMENJUJE SE POSEBNO NAČELO, A TO JE NAČELO HITNOSTI U POSTUPANJU.

U ovim postupcima treba naglasiti da maloletnik prema kome se vodi krivični postupak po zakonskim propisima Republike Srbije OBAVEZNO MORA IMATI BRANIOCA, ODNOSNO ADVOKATA. Pored toga, važnu i aktivnu ulogu u postupku imaju i zakonski zastupnici – roditelji maloletnog lica.

Nadalje, sva lica koja učestvuju u postupcima prema maloletnicima (sudija za maloletnike, tužilac za maloletnike, kao i branilac, odnosno advokat) moraju posedovati posebna stručna znanja iz oblasti zaštite prava deteta.

Takođe, izuzetno bitnu ulogu u navedenim postupcima ima i organ starateljstva – Centar za socijalni rad prema mestu prebivališta maloletnika. Nadležni organ aktivno učestvuje u postupku i to kroz sačinjavanje izveštaja i davanja mišljenja o ličnim, porodičnim i socijalnim prilikama maloletnika.

MERE I SANKCIJE KOJE SE MOGU IZREĆI MALOLETNOM UČINIOCU KRIVIČNOG DELA

Kada su u pitanju mere i sankcije, one pre svega zavise od godina starosti maloletnika, eventualne ranije kažnjavanosti i naravno od težine izvršenog krivičnog dela povodom kojeg se postupak i vodi.

Ove sankcije idu od najblažih (vaspitni nalozi, sudski ukor i mere posebnih obaveza poput izvinjenja oštećenom, nadoknade štete, završavanje škole, rada bez naknade u humanitarnim i sličnim organizacijama itd.), preko mera pojačanog nadzora nad maloletnicima (od strane roditelja ili staraoca, ili druge porodice, ili organa starateljstva), do ozbiljnih poput upućivanja u vaspitno-popravni dom.

Najteža sankcija jeste kazna maloletničkog zatvora, koja se ne može izreći mlađem maloletniku (od 14 do 16 godina).

Prilikom određivanja vrste mere i sankcije, Sud je dužan da ima u vidu svrhu koja se želi postići izricanjem odgovarajuće sankcije.

Za razliku od krivičnih sankcija koje se izriču punoletnim učiniocima krivičnih dela i čija se svrha ogleda u  specijalnoj i generalnoj prevenciji, u krivičnom postupku prema maloletnicima apsolutni prioritet ima specijalna prevencija – da se nadzorom, pružanjem zaštite i pomoći, kao i obezbeđivanjem opšteg i stručnog osposobljavanja, utiče na razvoj i jačanje lične odgovornosti maloletnika, na vaspitavanje i pravilan razvoj njegove ličnosti, kako bi se obezbedilo ponovno uključivanje maloletnika u društvenu zajednicu.

Drugim rečima, cilj svih organa koji učestvuju u postupku jeste da maloletniku u tom uzrastu pomogu i daju mu do znanja da protivpravne radnje koje je izvršio ne mogu biti prihvatljive, te da mu ukažu na greške, a ne da ga najstrožije kazne.

MALOLETNIČKI ZATVOR

Najčešće pitanje koje nam roditelji postavljaju jeste „Da li njihovo dete može biti osuđeno na kaznu zatvora?“. Pre svega, treba reći da se kazna maloletničkog zatvora može izreći samo starijim maloletnicima (od 16 do 18 godina). To nije jedini kriterijum, već treba znati da se kao najstrožija kazna, odnosno kazna maloletničkog zatvora, može izreći samo za dela za koja je predviđena najveća kazna zatvora, odnosno za krivična dela kao što su npr: ubistvo, pokušaj ubistva, silovanje i druga teška krivična dela. Ova kazna se relativno retko primenjuje u praksi, budući da maloletnici uglavnom vrše krivična dela manjeg značaja, za koja dela nije predviđeno izricanje kazne maloletničkog zatvora.

IZVRŠENJE KAZNE MALOLETNIČKOG ZATVORA – KAZNENO POPRAVNI ZAVOD ZA MALOLETNIKE

Zbog osetljivosti, pogotovo psihičke, koja je nužno opravdana godinama, bilo bi suludo da maloletni učinioci krivičnih dela kaznu maloletničkog zatvora izdržavaju u redovnim kazneno-popravnim zavodima u kojima kaznu izdržavaju osuđena  punoletna lica. S tim u vezi za izdržavanje kazne maloletničkog zatvora obezbeđeni su posebni kazneno-popravni zavodi za maloletnike sa posebno predviđenim uslovima.

Punoletna lica kojima je izrečena kazna maloletničkog zatvora smeštaju se u posebno odeljenje zavoda, kao i maloletnici koji za vreme izvršenja kazne maloletničkog zatvora postanu punoletni.

Osuđeni na kaznu maloletničkog zatvora u kazneno-popravnom zavodu za maloletnike mogu ostati najduže do navršene dvadeset treće godine, a ako do tada ne izdrže kaznu, premeštaju se u kazneno-popravne zavode u kojima punoletna lica izdržavaju kaznu zatvora izrečenu za krivično delo.

Izuzetno, u kazneno-popravnom zavodu za maloletnike osuđeni na kaznu maloletničkog zatvora može ostati iako je navršio dvadeset tri godine, ako je to potrebno radi završavanja školovanja ili stručnog osposobljavanja, ili ako ostatak neizdržane kazne nije veći od šest meseci, ali najduže do navršene dvadeset pete godine.

Takođe, lice kome je izrečena kazna maloletničkog zatvora sud može uslovno otpustiti ako je izdržalo trećinu izrečene kazne, ali ne pre nego što je proteklo šest meseci, ako se na osnovu postignutog uspeha izvršenja može opravdano očekivati da će se na slobodi dobro ponašati i da neće vršiti krivična dela.

KAZNENA EVIDENCIJA MALOLETNIH UČINILACA KRIVIČNIH DELA

Podaci o osudi na vaspitne mere i kaznu maloletničkog zatvora ne mogu se dati nikome, osim u slučajevima predviđenim Krivičnim zakonikom.
Kad se stiču uslovi predviđeni Krivičnim zakonikom, podaci o izrečenoj kazni maloletničkog zatvora mogu se dati samo sudu, javnom tužiocu i organu unutrašnjih poslova u vezi sa krivičnim postupkom protiv lica koje je ranije bilo osuđeno na kaznu maloletničkog zatvora, organu za izvršenje krivičnih sankcija i organu koji učestvuje u postupku davanja amnestije, pomilovanja, rehabilitacije ili odlučivanja o prestanku pravnih posledica osude, kao i centru za socijalni rad, kad je to potrebno za vršenje poslova iz njihove nadležnosti.

Drugim rečima, podacima iz kaznene evidencije maloletnika ne mogu pristupiti npr. visokoobrazovne institucije, poslodavci, niti bilo koja druga lica osim gore navedenih državnih organa.

Related Posts

Ostavite komentar