+381604741322
·
office@advokatsekulic.com
·
Pon - Pet 08:00-17:00
Zatražite konsultaciju

Tzv. NANOGICA: Kućni pritvor i kućni zatvor

nanogica

“Nanogica” je izraz koji je zastupljen u našem jeziku i koji građani često koriste u razgovorima, a malo njih zna da je taj izraz zapravo sinonim za kućni pritvor ili kućni zatvor uz primenu elektronskog nadzora, putem elektronske narukvice, tzv. nanogice.

Kućni zatvor i kućni pritvor – razlika?

Najpre je bitno razgraničiti ova dva termina, odnosno kada se koji termin primenjuje, i suštinski šta znači  tzv. Kućni zatvor, a šta tzv. Kućni pritvor.

Prva, osnovna i najbitnija razlika između ova dva termina je u njihovoj samoj definiciji kao instituta krivičnog prava, te se može reći da je  KUĆNI ZATVOR KAZNA, DOK JE KUĆNI PRITVOR MERA OBEZBEĐENJA PRISUTNOSTI OKRIVLJENOG RADI NESMETANOG VOĐENJA KRIVIČNOG POSTUPKA.

Kućni zatvor

Da budemo još precizniji, Kućni zatvor se izriče presudom licu koje se oglašava krivim za učinjeno krivično delo. Ovakav oblik odsluženja kazne je zapravo privilegovani, pre svega po načinu izdržavanja kazne, budući da, tada već osuđeno lice, kaznu umesto u kazneno popravnom zavodu sprovodi u prostorijama u kojima živi.

Obično se ova kazna izriče za lakša krivična dela i važno je napomenuti da se maksimalna kazna kućni zatvor može izreći na godinu dana.

Članom 45. Krivičnog zakonika propisana je kazna Kućnog zatvora:

(3) Ako učiniocu krivičnog dela izrekne kaznu zatvora do jedne godine, sud može istovremeno odrediti da će se ona izvršiti tako što će je osuđeni izdržavati u prostorijama u kojima stanuje ukoliko se s obzirom na ličnost učinioca, njegov raniji život, njegovo držanje posle učinjenog dela, stepen krivice i druge okolnosti pod kojima je delo učinio može očekivati da će se i na taj način ostvariti svrha kažnjavanja.

(4) Osuđeni kojem je određeno izvršenje kazne zatvora na način predviđen u stavu 3. ovog člana ne sme napuštati prostorije u kojima stanuje, osim u slučajevima propisanim zakonom koji uređuje izvršenje krivičnih sankcija. Ukoliko osuđeni jednom u trajanju preko šest časova ili dva puta u trajanju do šest časova samovoljno napusti prostorije u kojima stanuje, sud će odrediti da ostatak kazne zatvora izdrži u zavodu za izvršenje kazne zatvora.

(5) Osuđenom za krivično delo protiv braka i porodice koji živi sa oštećenim u istom porodičnom domaćinstvu ne može se odrediti izvršenje kazne zatvora na način propisan u stavu 3. ovog člana.

  • ISPUNJENOST TEHNIČKIH USLOVA

Treba istaći i činjenicu koja je važna i na osnovu koje se određuje da li bi se eventualni kućni zatvor mogao sprovesti, a to je postojanje tehničkih uslova, u kom slučaju sud ispituje da li isti postoje ili ne. Pod tehničkim uslovima se najpre podrazumevaju: 

  • saglasnost vlasnika nepokretnosti u kojima će se kazna sprovoditi overena kod javnog beležnika, 
  • dokazi o postojanju priključka električne energije, 
  • telefonskog priključka,
  • dokaz o izmirenim dugovanjima za ove komunalne usluge.
  • MOGUĆNOST ODLASKA NA POSAO TOKOM IZDRŽAVANJA KAZNE U KUĆNOM ZATVORU 

Dodatna “pogodnost” kućnog zatvora je i to što osuđeno lice, može napuštati mesto stanovanja u određenim slučajevima, od kojih je jedan odlazak na posao, samo ako krivično delo za koje je osuđen nije u vezi sa radom.

Da bi osuđeno lice dobilo mogućnost da odlazi na posao, iako je na izdržavanju kazne u kućnom zatvoru, neohodno je da se MOLBOM obrati Povereniku, koji istu prosleđuje Povereničkoj službi. Ukoliko su svi dokazi potrebni za odobrenje molbe dostavljeni, postoji mogućnost da se osuđenom licu dozvoli odlazak na posao.

Kućni pritvor

Kada je reč o Kućnom pritvoru isti se određuje posebnim rešenjem za vreme trajanja postupka. Ovim rešenjem okrivljenom se zabranjuje da bez posebnog odobrenja napusti prostorije u kojima stanuje, a posebno se uređuju i uslovi pod kojima će u tom stanu boraviti (zabrane korišćenja sredstava komunikacije telefona i interneta, primanje poseta i dr.). 

Kućni pritvor može trajati dok za to postoji potreba, a najduže do pravosnažnosti presude, odnosno dok se ne ispune neki od posebih razloga zbog kojih pritvor mora biti ukinut.

Dakle, kućni pritvor je zapravo mera obezbeđenja prisutnosti okrivljenog radi nesmetanog vođenja krivičnog postupka. Može se reći da se ova vrsta mere izriče kada nema zakonskog osnova ni potrebe da se okrivljenom izriče najstrožija mera obezbeđenja, a to je PRITVOR.

ŠTA JE ZAPRAVO TZV. NANOGICA ?

Kućni zatvor sam po sebi može i ne mora uključivati elektronski nadzor. Sud će u svojoj odluci odlučiti o primeni elektronskog nadzora, tzv. nanogice, a o čemu nadzor takođe vrši poverenička služba. 

Elektronska narukvica je uređaj koji se pričvršćuje za nogu osuđenog lica, te otuda i poznat naziv “nanogica”. Nadzor se vrši putem računarskog sistema, koji je putem fiksne telefonske linije povezan sa odašiljačem u nanogici koju osuđeno lice neprestano nosi. 

SANKCIJE USLED NEPOŠTOVANJA I NEPRIDRŽAVANJA PRAVILA O KUĆNOM PRITVORU ILI KUĆNOM ZATVORU

Napominjemo da postavljanje elektronske narukviće vrše stručno profesionalno obučena lica, te da je gotovo nemoguće pokušati skidati tzv. nanogicu, a radi “zavaravanja sistema”, jer bi bilo koja vrsta takvog manevrisanja povukla za sobom i gomilu novih sankcija, kao i u situaciji pokušaja napuštanja prostorije predviđene za izdržavanje kazne zatvora.

Ukoliko lice pokuša da napusti prostorije predviđene za izvršenje kazne kućnog zatvora ili mere kućnog pritvora, policija i sud će biti o tome obavešteni u najkraćem roku. Ovakav pokušaj povlači nove sankcije – osuđeno lice će biti upućeno na izdržavanje preostalog vremena kazne u kazneno popravnu ustanovu.

Related Posts

Ostavite komentar