+381604741322
·
office@advokatsekulic.com
·
Pon - Pet 08:00-17:00
Zatražite konsultaciju

Učestvovanje u tuči – obeležja krivičnog dela, oblici i propisane kazne

Krivično delo učestvovanje u tuči je propisano članom 123. Krivičnog zakonika Republike Srbije, citirano “Ko učestvuje u tuči u kojoj je neko lišen života ili je drugom nanesena teška telesna povreda, kazniće se za samo učestvovanje novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.”

ucestvovanje u tuci advokat sekulic novi sad

Radnja izvršenja ovog krivičnog dela jeste učestvovanje u tuči. Da bi učestvovanje u tuči bilo krivično delo potrebno je: 

  • da je neko lice u toj tuči lišeno života
  •  ili mu je naneta teška telesna povreda.

Definicija teških telesnih povreda opisuje ih kao povrede koje ozbiljno narušavaju zdravlje oštećene osobe. Teške telesne povrede dovode do trajnog oštećenja važnog dela tela ili organa, što može prouzrokovati dugotrajnu nesposobnost za rad ili čak nastupanje smrti.

Predmetno krivično delo mogu izvršiti samo oni učesnici u tuči za koje nije utvrđeno da su izvršili ubistvo, ili tešku telesnu povredu.

Izvršilac ubistva ili teške telesne povrede odgovara samo za to krivično delo, a ne i za učestvovanje u tuči.

Ovo krivično delo može se izvršiti samo sa umišljajem, pri čemu umišljajem ne treba da bude obuhvaćen objektivni uslov inkriminacije, tj.

 da je neko lice u tuči lišeno života, odnosno da mu je naneta teška telesna povreda. U protivnom, postojalo bi krivično delo ubistva, odnosno teške telesne povrede.

Šta spada u teške telesne povrede?

U krivičnom zakoniku Republike Srbije su regulisane različiti oblici teških telesnih povreda i isti propisuje odgovarajuće kazne u zavisnosti od posledica i okolnosti izvršenja:

  • Obična teška telesna povreda kažnjava se zatvorom od šest meseci do pet godina i obuhvata povrede koje ne ugrožavaju život, ali mogu trajno oštetiti ili oslabiti telo.
  • Naročito teška telesna povreda može rezultirati različitim oblicima ozbiljnih posledica, uključujući opasnost po život, trajno oštećenje tela ili organa, trajnu radnu nesposobnost, teško narušavanje zdravlja ili unakaženost, sa kaznama od jedne do osam godina zatvora.
  • Teška telesna povreda kvalifikovana smrću, koja se dogodi ako smrt usledi nakon obične ili naročito teške telesne povrede. U slučaju smrti povređenog nakon ovih dela, izvršilac se kažnjava od dve do 12 godina zatvora. Delo iz nehata podložno je kazni do tri godine zatvora.
  • Teška telesna povreda na mah, koja može biti izvršena u jakom razdraženju nakon napada, zlostavljanja ili vređanja.
  • Teška telesna povreda iz nehata, s blažom kaznom za slučaj kada nema umišljaja.

Privilegovani oblici ovih krivičnih dela postoje ako su izvršeni iz nehata u trenutku jakog razdraženja usled napada, zlostavljanja ili teškog vređanja od strane povređenog.

Krivično delo teške telesne povrede može se izvršiti samo sa umišljajem, a umišljaj se takođe odnosi i na kvalifikacijske okolnosti.

Ukoliko imate dodatnih pitanja ili nedoumica povodom gorenavedene kritične situacije, budite slobodni da nas kontaktirate!

Related Posts

2 Responses
  1. Sin mi je imao tucu sedmog januara,krivicno delo.
    Decku je slomijo nos.Sad su imali sud u Zrenjaninu..sad se ceka sudsko vestacenje telesne povrede.
    Pa samo zelim da znam sta moze da bude,jako sam zabrinuta.
    Hvala.

  2. Advokatska kancelarija Sekulić

    Poštovani,

    Imajući u vidu da se radi o delikatnoj situaciji , a zarad lakše komunikacije molimo Vas da nas kontaktirate na broj telefona 060 47 41 322, kako bi Vam pomogli u rešavanju navedene i izložene situacije.

Ostavite komentar