+381604741322
·
office@advokatsekulic.com
·
Pon - Pet 08:00-17:00
Zatražite konsultaciju

Razbojništvo i razbojnička krađa – pojam i karakteristike krivičnih dela, razlike, zaprećene kazne

razbojnicka kradja

Krivična dela protiv imovine predstavljaju krivična dela u kojima je pričinjena određena imovinska šteta jednom ili više lica. 

Upravo su razbojništvo i razbojnička krađa krivična dela iz grupe krivičnih dela protiv imovine, te su ista propisana Krivičnim zakonikom Republike Srbije, citirano:

KRIVIČNO DELO RAZBOJNIČKA KRAĐA IZ ČLANA 205. KRIVIČNOG ZAKONIKA

(1) Ko je na delu krađe (član 203) zatečen, pa u nameri da ukradenu stvar zadrži, upotrebi silu protiv nekog lica ili pretnju da će neposredno napasti na život ili telo,

kazniće se zatvorom od jedne do deset godina.

(2) Ako vrednost ukradenih stvari prelazi iznos od milion i petsto hiljada dinara,

učinilac će se kazniti zatvorom od dve do dvanaest godina.

(3) Ako je delo iz st. 1. do 3. ovog člana učinjeno od strane grupe ili je nekom licu sa umišljajem nanesena teška telesna povreda,

učinilac će se kazniti zatvorom od tri do petnaest godina.

(4) Ako je delo iz st. 1. do 3. ovog člana učinjeno od strane organizovane kriminalne grupe,

učinilac će se kazniti zatvorom najmanje pet godina.

KRIVIČNO DELO RAZBOJNIŠTVO IZ ČLANA 206. KRIVIČNOG ZAKONIKA

(1) Ko upotrebom sile protiv nekog lica ili pretnjom da će neposredno napasti na život ili telo oduzme tuđu pokretnu stvar u nameri da njenim prisvajanjem sebi ili drugom pribavi protivpravnu imovinsku korist,

kazniće se zatvorom od dve do deset godina.

(2) Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno od strane grupe, ili je nekom licu sa umišljajem nanesena teška telesna povreda ili ako vrednost oduzetih stvari prelazi iznos od milion i petsto hiljada dinara,

učinilac će se kazniti zatvorom od tri do petnaest godina.

(3) Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno od strane organizovane kriminalne grupe,

učinilac će se kazniti zatvorom najmanje pet godina.

(4) Ako vrednost oduzetih stvari iz stava 1. ovog člana ne prelazi iznos od pet hiljada dinara, a učinilac je išao za tim da pribavi malu imovinsku korist,

učinilac će se kazniti zatvorom do tri godine.

(5) Za pokušaj dela iz stava 4. ovog člana kazniće se.

Dakle, krivična dela razbojništva i razbojničke krađe iako spadaju u grupu krivičnih dela protiv imovine, ipak imaju određenu specifičnost, a to je da postoji element sile ili pretnje.

Karakteristika razbojništva kao krivičnog dela se ogleda u tome što se upotrebom sile protiv nekog lica ili pretnjom da će se neposredno napasti na život ili telo, oduzme tuđa pokretna stvar u nameri da prisvajanjem iste, sebi ili drugom, pribavi protivpravna imovinska korist.

Karakteristika razbojničke krađe kao krivičnog dela se ogleda u tome da se lice koje je zatečeno na delu krađe, u nameri da ukradenu stvar zadrži, upotrebi silu protiv nekog lica ili pretnju da će neposredno napasti na život ili telo.

RAZLIKE

Naprednavedno su sličnosti ova dva krivična dela, te je potrebno definisati i konkretne razlike. 

Razbojnička krađa sadrži sve elemente krivičnog dela razbojništva, ali sa postojanjem razlike u redosledu preduzimanja radnji od strane učinioca krivičnog dela. 

Kod krivičnog dela razbojničke krađe učinilac primenjuje silu ili pretnju prema licu da će neposredno napasti na život ili telo u nameri da ukradenu stvar zadrži, dok kod kivičnog dela razbojništva učinilac primenjuje silu ili pretnju prema licu da će neposredno napasti na život ili telo u nameri da oduzme tuđu pokretnu stvar.

NAČINI IZVRŠENJA 

Jedno od obeležja ovih krivičnih dela je i sam način izvšenja dela, a to je kako smo predhodno naveli pomenuta sila ili pretnja. 

Sila koja je karakteristična za krivična dela razbojništva i razbojničke krađe je upotreba fizičke sile ili neke mehaničke sile dok se za pretnju uglavnom koriste razna oruđa pa čak i vatrena oružja, a u nekim slučajevima i upotreba istih što može rezultirati teškim telesnim povredama ili čak dovesti i do smrtnih posledica. 

Konsultujte se sa Advokatskom kancelarijom Sekulić povodom navedenog!

Related Posts

Ostavite komentar