+381604741322
·
office@advokatsekulic.com
·
Pon - Pet 08:00-17:00
Zatražite konsultaciju

Sportsko pravo – sportski ugovori

sportsko pravo - sportski ugovori
Sportsko pravo – sportski ugovori

Sport je svojim razvojem stekao veliku ekonomsku ulogu u društvu, zbog čega sportsko pravo sve više dobija na značaju. Svaki sport i sportske organizacije u okviru njega ogledaju se u svojim pravilima koja ne samo da uređuju takmičenja i druga sportska dešavanja, već neposredno imaju uticaj na položaj igrača, trenera i njihova prava u odnosu sa drugima.

ZAKONOM O SPORTU  uređuju se prava i obaveze sportista i ostalih fizičkih lica u sistemu sporta, pitanja vezana za pravni položaj, organizaciju i registraciju preduzetnika i pravnih lica u sistemu sporta (u daljem tekstu: organizacije u oblasti sporta), opšti interes i potrebe i interesi građana u oblasti sporta, finansiranje, kategorizacije u oblasti sporta, nacionalna strategija razvoja sporta u Republici Srbiji, školski i univerzitetski sport i fizičko vaspitanje dece predškolskog uzrasta, sportski objekti, organizovanje sportskih priredaba, nacionalna priznanja i nagrade za poseban doprinos razvoju i afirmaciji sporta, vođenje evidencija i nadzor nad radom organizacija u oblasti sporta.

Članom 2. Zakona o sportu, sport je definisan kao delatnost od posebnog značaja za Republiku Srbiju.

Sport je deo fizičke kulture koji obuhvata svaki oblik organizovanog i neorganizovanog obavljanja sportskih aktivnosti i sportskih delatnosti od strane fizičkih i pravnih lica u sistemu sporta, u cilju zadovoljenja potreba čoveka za stvaralaštvom, afirmacijom, fizičkim vežbanjem i takmičenjem sa drugima.

Sport je definisan i Ustavom Republike Srbije, u članu 97. stav 10., kao kategorija od posebnog društvenog interesa i velikim delom se finansira iz republičkog budžeta.

Kada je u pitanju sportsko pravo, koje je izuzetno kompleksno, budući da se mogu pojaviti razne sporne, pravne situacije, ADVOKATSKA KANCELARIJA SEKULIĆ nudi sledeće usluge:

  1. Osnivanje sportskih klubova; privrednih društava u oblasti sporta
  2. Osnivanje sportskih udruženja i saveza;  
  3. Zastupanje sportskih klubova i saveza;
  4. Savetovanje sportskih klubova
  5. Savetovanje sportista u svim segmentima
  6. Pravna pomoć posredovanju u pregovorima za domaće i strane klubove;
  7. Zastupanje sportista i klubova u arbitražama, pred disciplinskim organima i sudovima

SPORTSKI UGOVORI

Sportski ugovori, odnoso ugovori u sportskom pravu definišu se kao vid regulisanja kompleksnih odnosa između različitih subjekata u sportskoj industriji.

Napominjemo, da iako ugovori u sportskom pravu mogu biti u usmenom obliku i kao takvi proizvoditi pravno dejstvo, sigurnije i jasnije je sve sastaviti u pisanom obliku, a sve imajući u vidu da bi moglo doći do eventualnih spornih pitanja, gde će se neminovno potvrditi veća sigurnost i olakšano dokazivanje sadržaja istih akata, ukoliko su sačinjeni u pisanoj formi.

VRSTE SPORTSKIH UGOVORA

  1. Ugovor o angažovanju sportista
  2. Ugovor o upotrebi imena i lika sportiste
  3. Menadžerski ugovori
  4. Ugovor o sponzorstvu
  5. Ugovori sportista sa sportskim agentom
  6. Ugovori za maloletne sportiste
  7. Ugovor o licenciranju 
  8. Ugovori o stipendiranju sportista
  9. Ugovor o transferu sportista
  10. Ugovori o organizovanju sportskih manifestacija

UKOLIKO JE BILO KOM SUBJEKTU IZ SVETA SPORTA POTREBNA BILO KOJA VRSTA PRAVNIH USLUGA, NAŠA ADVOKATSKA KANCELARIJA VAM STOJI NA RASPOLAGANJU!

Related Posts

Ostavite komentar